Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Wijk en Aalburg


Wijk en Aalburg
Vanaf medio oktober staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Wijk en Aalburg. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Wijk en Aalburg
Vrouwen uit Wijk en Aalburg met de postcodes 4261, 4264 t/m 4267 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van medio oktober tot en met eind november 2021 te vinden op het parkeerterrein voor sporthal en partycentrum D’Alburcht, Perzikstraat, 4261 KD in Wijk en Aalburg. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Vlijmen.

Meer informatie
Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 330. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.

Share
error: Content is protected !!