De vier jonge ooievaars in Drongelen zijn uitgevlogen

DRONGELEN – Vier weken geleden zijn we begonnen het ooievaarskoppel met hun 4 jongen in de gaten te houden. Wanneer zouden ze uitvliegen en wat gaat daaraan vooraf?

Door Joop Lankhaar

Iedereen dacht vier weken geleden dat de jonge ooievaars in Drongelen elk moment zouden kunnen uitvliegen, maar het zou nog 4 weken gaan duren voor het zo ver zou zijn.

In het begin dachten we dat er maar drie van de vier over zouden blijven omdat één van de jongen een stuk trager was dan de andere drie. Hij bleef dikwijls lang liggen en kwam maar af en toe omhoog als de ouders met voedsel aankwamen vliegen, maar gelukkig kwam hij/zij met de dag beter omhoog.

Het ooievaarspaar was heel de dag druk bezig om hapjes te verzamelen voor het viertal. Telkens als de één op pad ging, bleef de ander altijd achter op het nest bij de jonge ooievaars, die inmiddels al aardig begonnen te groeien. Het voeren ging van bek tot bek, maar na een paar weken werden de hapjes in nest geworpen en moesten de jongen het zelf pakken en naar binnen werken. Als de beide ouders op het nest waren dan werd de band weer stevig aangetrokken door het klepperen van de snavels,

De derde week dat wij bij het netst aanwezig waren waaide het behoorlijk hard en we zagen dat de jongen gebruik maakten van die wind en hun vleugels spreiden en met kleine sprongetjes probeerden de wind onder hun vleugels te krijgen, nauwlettend in de gaten gehouden door hun beide ouders.

We hadden gehoopt het moment vast te leggen dat de jongen voor het eerst hun nest zouden verlaten, maar helaas is dat niet gelukt. Toen we twee dagen later weer op bezoek gingen, liepen de ooievaars te paraderen in het weiland dat rond het nest ligt, waar het ouderkoppel op afstand de zaak in de gaten houdt.

Opvallend is dat er steeds 3 jongen bij elkaar blijven, terwijl één jong altijd een eindje verder bezig is in het gras. Zou dat het jong zijn dat in het nest ook altijd wat langzamer was dan de andere vier? We weten het niet, maar het zou zomaar kunnen.

De aandacht die het ooievaarskoppel kreeg was de laatste maanden overweldigend. Langs de paal waar het koppel opgroeide, ligt de weg naar de pont van Drongelen, en menig wandelaar, fietser en automobilist bleef even kijken of zette het stel op de foto.

Van de afgelopen vier weken hebben we een videomontage gemaakt die u hieronder kunt bekijken.

 

Share
error: Content is protected !!