Ex-man deelt klappen uit op oudjaar

politieautoHank – Een vrouw is donderdagavond 31 december rond 20.30 uur mishandelt door haar ex-man in haar woning. Zij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De man werd aangehouden voor huiselijk geweld.

Een getuige meldde dat er ruzie was in een huis in de buurt. Agenten reden naar het adres waar de ex-vrouw en haar kinderen verbleven. De gewonde vrouw vertelde de agenten dat haar ex haar had mishandeld en een van de kinderen had meegenomen. De vrouw werd door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht terwijl de agenten naar het adres van de ex in Oosterhout reden. Het zoontje was in zijn huis en is door de agenten naar een veilig adres gebracht. De man is aangehouden voor mishandeling en ingesloten in het cellencomplex.

Welke maatregelen kunnen er tegen plegers van huiselijk geweld worden genomen?

De burgemeester (of namens hem de hulpofficier van justitie) kan de pleger van huiselijk geweld een huisverbodopleggen. Dan mag de huiselijk geweldpleger tien dagen lang zijn of haar woning niet meer in. In deze periode mag hij of zij ook geen contact opnemen met het slachtoffer en de eventueel betrokken kinderen. In deze afkoelingsperiode kan de nodige hulpverlening voor alle betrokkenen op gang komen en kan verdere escalatie worden voorkomen. Na deze tien dagen kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Houdt een uit huis geplaatste zich niet aan het huisverbod? Dan kan hij of zij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Huiselijk geweldplegers kunnen worden berecht. Voor mishandeling kan de straf zelfs worden verhoogd als het gaat om een gezinslid.

Is er geen aangifte gedaan? De politie streeft er samen met het openbaar ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen. Dit betekent een vervolging zonder dat er door het slachtoffer aangifte is gedaan.

Bron: politie.nl

error: Content is protected !!