Familie van Maaren: ijzers-sterk!

ZUILICHEM – Het is jammer genoeg te donker om de pracht en praal van de bloeiende fresia’s in de kassen van de familie Van Maaren te zien. In de schuur staan tuinbouwspullen, machines en heel veel tweewielers. Er is ook een soort van krachthonk met enorme halters. De thee wordt geserveerd, Clarissa (23), Elsemieke (20) en Leonard (15) nemen plaats aan de keukentafel. Vader en moeder Van Maaren blijven in de kamer en luisteren aan de ‘zijlijn’ mee.

Stienis Jan en Clazina van Maaren hebben twee dochters en één zoon. Clarissa, dit jaar bronzen NK medaillewinnares 100 meter sprint, Elsemieke die brons won op de 500 meter bij het NK en Leonard de Nederlands kampioen bij de Kadetten op skeelers: met z’n vijfjes racen ze door de seizoenen heen. Op skeelers in de zomer, op schaatsen in de winter, op de fiets om te trainen en misschien zelfs af en toe te hard met de auto om op tijd bij de wedstrijdlocaties te komen. Het is een bijzonder gezin, met getalenteerde sporters die op niveau een woordje meespreken en van plan zijn dat harder en vaker te gaan doen. Figuurlijk dan, want zelf vinden ze het niet zo apart en erover pochen doen ze al helemaal niet. Die bescheidenheid siert ze maar de resultaten spreken voor zich.

Door: Jetty Duister, Sport in de Spotlights. Foto: Stienis Jan van Maaren

De ‘oudste’ dochter Clarissa begon op haar zevende met skeeleren bij River Skate Team, de vereniging die toen nog bivakkeerde op de locatie van WTC Maaswaal in Brakel. Ook het schaatsen werd haar met de paplepel ingegeven. “Ik rij net als vorig seizoen bij Bewustwinkelen.nl/Teklab/Freewheel. Ja, het is een lange naam maar iedere sponsor wil graag vermeld en benoemd worden. Een goede ploeg waar ik, nu voor het derde seizoen, met veel plezier rij.
Ook Elsemieke is vroeg begonnen met schaatsen. “Ik ben volgens mij begonnen op de geboortedag van Leo. Toen was ik dus vijf en alle aandacht ging natuurlijk naar hem (hihihi). Het schaatsen en skeeleren was voor Clarissa en mij dan een leuk om te doen.” Leonard, de benjamin van het stel, staat al vanaf zijn vierde hoog in zijn schoenen. “Leo begon met skeeleren in het gras achter een kar aan als soort van weerstandstraining”, vertelt Elsemieke.

Leonard stelt zich bescheiden op. Hij lijkt zich als natuurtalent vanuit dat gras snel te ontwikkelen in de schaatssport. Net thuis, vraagt hij fluisterend aan zijn zus af of zijn trainingsuren nog ‘geurbaar’ zijn. Als dat al zo was, dan laten we ons daar niet door afleiden. Het ijs is gebroken: “Natuurlijk wil ik goed rijden dan is racen ook veel leuker. Maar trainingen vind ik wel een ‘lastige bijkomstigheid’. Bij het Gewest Noord Brabant Limburg Zeeland werk ik nu aan de voorbereidingen op het nieuwe lange baan schaatsseizoen. Voor mij komt dat nu na het skeelerseizoen op nummer één. Marathonwedstrijden worden mijn trainingsrondjes en mijn duurvermogen train ik door te fietsen. Ik doe ook nog aan shorttracken maar dat zal nu wel minder worden.” Dat Leonard net nog vertelde dat trainen niet zijn favoriete activiteit was, schijnt hij niet meer te weten. Net als zijn zussen vertelt hij vol passie en sportplezier over de schaatssport in al haar facetten.

Elsemieke is overgestapt naar: ZiuZ, een nieuwe ploeg waar ze de trainster en rijdsters al goed kent. Clarissa en Elsemieke zullen elkaars concurrenten zijn in het peloton van de Topdivisie marathonschaatsen. “We rijden dezelfde wedstrijden maar zullen elkaar niet dwarsliggen. Ik ben een hardrijder en sleur het liefst hard aan kop. Ik werk eraan om zo andere rijdsters te gaan slopen. Clarissa is een sprinter die een ploeg heeft die haar af kan zetten om kort te finishen. Dus …”. Of de zussen elkaar er af gaan rijden als het om een titelstrijd gaat, zal de toekomst misschien uitwijzen. Beide dames zullen komend seizoen ook van start gaan op de mass-start die competitie begint al snel. Het woord Olympisch valt. Voor Clarissa is het duidelijk: “Dat is niet mijn ambitie. Naast het schaatsen werk ik als fysiotherapeute bij Fysio Compagny in Nederhemert. Ik kan dat goed combineren en gebruik mijn sportervaring ook in de behandelingen. Mijn doel is om top tien te halen in de competitie en goed te presteren op de Weissensee. Aan het einde van het marathonseizoen zal in Oostenrijk de traditionele ploegen carrousel weer gaan draaien. Het is dan voor alle schaatsers afwachten welke sponsors doorgaan en welke stoppen.”

Elsemieke hoopt bij haar nieuwe team van toegevoegde waarde in de tactiek en ploegenspel te kunnen zijn. “Ik zit in het 3e studiejaar Commerciële Economie. Dat lukt prima. Voor mij heeft het schaatsen steeds meer prioriteit. Ik kan door andere disciplines erbij te doen beter worden en mijn kansen op succes vergroten.”
Voor Leonard is het duidelijk: “Ik wil de beste van Nederland worden. In ben sprinter maar hoop op de middenlange afstanden ook ver te komen. Volgend jaar ben ik 1e jaars junior bij het skeeleren. Het zou mooi zijn als ik het Europees Kampioenschap op termijn kan gaan rijden. Ik train nu onder oud top-schaatster Annamarie Thomas bij het zuidelijk gewest.” Het doel van Thomas is de jonge schaatsers naar een topploeg te brengen zonder ze te laten verkassen en misschien wel verpieteren in het hoge Noorden. Zij vindt het beter als talenten wat langer onder moeders en vaders vleugels blijven. Wat ‘Leo’ later worden wil weet hij nog niet. Hij zit nu op het Cambium College, locatie Buys Ballot in Zaltbommel. Misschien de Havo als plan B. Vrienden, vriendinnen en uitgaan? Daar maakt Leonard zich niet al te druk om. Het gaat zoals het gaat. Maar Elsemieke breekt even in: “Hij houdt van shoppen met zijn vrienden en zijn haar moet goed zitten. (En dat zit het.) Leo gaat ook weleens op de fiets naar Bruchem om lekker naar de Burger King te gaan.” Zelf zegt Elsemieke, die naast schaatsen en haar studie ook nog bijverdiend in restaurant ’t Oude Veerhuis, geen last te hebben van feestjes. Daar heeft ze vast ook geen tijd voor, want ook haar vriend Robbert Mekelenkamp schaatst. Hij woont in het hoge Noorden en zit in de marathonploeg van Stehmann Sport in Zaltbommel. Bij RTC (regionaal trainings centrum) Zuid traint Leonard bij Thomas en Elsemieke werkt onder leiding van trainer-coach schaatsen Milan Kocken haar trainingen af. Ook deze selectietrainingen moeten hen verder brengen op de ranglijsten.

Van schaatsvereniging De IJsvrienden en skeelervereniging River Skate Team zijn Clarissa, Elsemieke en Leonard nog steeds lid. “Gezellige verenigingen en heel belangrijk voor de sport.” Leonard en Elsemieke draaien soms nog trainingsrondjes op de Zuilichemse skeelerbaan. “Of we rolmodellen voor de jonge leden zijn? Zo zie ik ons niet,” zegt Elsemieke. “maar we geven weleens een schaatspakje weg en als we met de kleintjes meerijden vinden ze dat erg leuk. De IJsvrienden (waar moeder Clazina de jeugd in Breda traint, red.) zijn heel actief voor ons op de Weissensee als verzorgers,”vertelt Elsemieke. Zij debuteerde afgelopen winter op het Oostenrijkse ijs waar zus Clarissa al vaker op had geschaatst. In Zuilichem ligt de prachtige baan van IJsclub De Volharding. Stienis Jan heeft een hele grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze unieke schaats- en skeelerlocatie in de regio.

De trainingen zijn voor de drie schaatsers in volle gang. Voor Clarissa is het heel handig; zij maakt haar schema’s samen met haar vriend Jordy Harink, Nederlands marathon kampioen inline skaten. “Wij snappen elkaar direct. We werken beiden hard in de sport en ons andere werk. Je hoeft elkaar niet veel uit te leggen als je samen dezelfde passie deelt.” Valentina Berga is de trainster van Elsemieke. Dat was ze al eerder, ook als bondscoach bij het skeeleren en in lastigere tijden. In Oranje haalde Elsemieke al successen. Maar ze moest ook meemaken hoe zwaar je kunt vallen en hoe lang het duurt om te herstellen. Nu lijken de broer en zussen topfit voor het winterseizoen. Gelukkig kunnen ze rekenen op de ondersteuning van hun ouders Stienis Jan en Clazina. “Zij zorgen dat het eten klaar staat, de auto is afgetankt en al ons materiaal in orde is. Ma gaat zelfs ’s nachts uit bed om de sportkleding op te hangen. Die vuile spullen hebben we natuurlijk iedere dag en dus moet er telkens gewassen worden. En dan hebben we het nog niet over het reizen.” Vader en moeder zijn al even enthousiast: “Zolang ze er plezier in hebben en wij het kunnen doen gaan we er met z’n allen voor.”
Op naar de winter, als het even kan met natuurijs, maar in ieder geval veel schaatsplezier en misschien mooie successen. Wie weet op 1 januari 2018: NK Marathonschaatsen.

Share
error: Content is protected !!