Genieten van de natuur in Altena

Foto: Joop Lankhaar

REGIO – Soms heb je zo’n dag dat de zon opkomt en even de dagelijkse beslommeringen aan de kant zet om je camera te pakken en er op uit te trekken. Deze dag gingen we eens op zoek naar de dieren in Drongelen en De Biesbosch.

Door: Joop Lankhaar

Drongelen: Al jaren komt een ooievaar echtpaar naar Drongelen om op de paal vlak bij het pontje hun geluk te beproeven. Sinds een paar weken zijn ze weer neergestreken op hun bekende plekje en het echtpaar lag deze morgen te genieten in de heerlijke zon, die deze dag over Altena scheen. Ze hadden weinig zin om uit hun warme nest op te staan, maar nadat we later op de ochtend terug keerden naar Drongelen, schenen ze gedacht te hebben: “Daar heb je hem weer, ik zal toch maar even gaan staan voor een kiekje”. Even parmantig draaien en de veren gladstrijken, terwijl een van het koppel lekker bleef liggen, en we kregen het plaatje waar we voor kwamen. Na een paar minuten vond het vrouwtje het wel weer genoeg en ging weer naast haar partner liggen.

Foto: Joop Lankhaar

Biesbosch: Deze keer wilden we eens op bezoek gaan bij de Waterbuffels, die vorig jaar zijn geplaatst in de Noordwaard Polder bij Werkendam. Dat was even zoeken want ze waren niet op de plaats waar we hen zouden moeten vinden. Een vriendelijke landbouwer wist waar we ze konden vinden, maar dan moesten we wel een paar kilometer verder rijden; ze waren verplaatst omdat in het oorspronkelijke gebied te weinig voedsel was door het hoge water de laatste tijd.

Na een aantal kilometer te hebben gereden vonden we het koppel Waterbuffels, Gelukkig vlak bij de weg zodat we er makkelijk bij konden komen. Heerlijk luierend in de zon en genietend van het verse stro dat voor hen was klaargezet.

Indrukwekkende dieren zijn het en zeker als je ze nog nooit in het echt hebt gezien. Ze keken even op en schijnbaar zijn deze dieren aan mensen gewend want ze bleven waar ze lagen, ook al stond je er niet zo ver vandaan. Wel lagen ze in een afgeschermd stuk land met schrikdraad er om heen. In het verleden liepen ze op een grondgebied met water als grens, maar ja, ze heten Waterbuffels en kunnen zwemmen als de beste en waren dus snel vertrokken.

Eigenlijk was deze morgen veel te kort om wat uitgebreider in het mooie landschap van de Noordwaard rond te wandelen. Je kunt er makkelijk een dag volmaken en dan nog heb je maar een heel klein stukje natuur gezien. We gaan zeker nog eens terug om te genieten van de schoonheid van deze rustige en boeiende polder.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!