“Glasgow begint in Eethen met de bomenfeestdag”


Leerlingen van 5 basisscholen transformeren het wandelpark in Eethen tot een klimaatbos.
De  Boomfeestdag werd een waar feestje in Eethen. Gewapend met schop en laarzen gaan de scholieren aan de slag. De dag begint met het ophangen van wensen in de wensboom en het optrekken van de wensboom (een Eethense Wijnappel) door de winnaars van de bomenquiz.

Door: ronkervezee

Het werd een dag met een gouden randje. Prachtig weer en 250 kinderen, juffen en meesters, leden van de voetbalvereniging, de gemeente en natuurlijk leden Rotary Altena, die er allemaal zin in hadden. Na aankomst per fiets, kreeg iedereen zijn eigen schop en zijn wens en werd de vrolijke wandeling door het wandelpark naar de plantplaats ingezet. Na drie korte toespraken van bestuurders en koffie verzorgd door de voetbalvereniging was het dan zover. Ieder mocht zijn wens in de wensboom hangen.

De vijf trotse winnaars van de bomenquiz, werden onder luid gejuich door hun medescholieren naar voren geroepen. Met vereende krachten en wat hulp van gastleraar Ron Kervezee kwam de boom langzaam rechtop. Alle vriendjes en vriendinnen zorgden voor het aanvullen van het gat en zo werd de eerste klus geklaard. En gewerkt werd er, want binnen een half uur waren alle bomen in het westelijke vak geplant en werd de tocht naar het veel grotere vak aan de oostkant ingezet om hun vriendjes en vriendinnen te helpen.

Stapstenen
De route ging over de stapstenen door de watergang, want dat is natuurlijk veel leuker. Met de schop in beide handen voor een beter evenwicht, werd begonnen aan de gewaagde overtocht. Het lukte niet iedereen om over de grote keien droog aan de overkant te komen, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor het uur om was, waren 2000 van de 2500 bomen geplant en dat is een ongekende prestatie, die niemand had verwacht. De ochtend werd afgesloten met drinken en een appel, waarna de terugtocht naar het schoolplein van de Prins Willem Alexanderschool werd ingezet.

Rotary Altena
Met het centrale thema van Rotary wereldwijd  “Serve to Change Lives” ging Rotary Altena aan de slag. Als geen ander weet Jelle Nije voorzitter van de club in Altena dat je de meeste winst voor verandering behaalt bij jeugd. Daarom gaven leden van de Rotary vooraf aan deze dag aan de 5 betrokken scholen lespakketten en zijn gastlessen verzorgd. Kennis waarom je iets doet en wat daar de gevolgen van zijn.

Samenwerking
De gemeente heeft dit project mede omarmd en helpt mee met het planten van de bomen. Zodoende wordt er ook een solitaire boom geplant met daarbij een plaquette, die verwijst naar de samenwerking tussen Rotary, de 5 scholen en de gemeente. Voor vertrek krijgen alle kinderen nog een mooie pen als aandenken om het bijbehorende bomenpaspoort verder in te vullen dat bij terugkomst op school wordt uitgereikt. 

Voorzitter Rotary Altena, Jelle Nije, Gouverneur Rotary District 1610, Henriët Dees en wethouder Roland van Vught kijken terug op een geslaagde dag.

Foto’s: ronkervezee

Share
error: Content is protected !!