Kamerkoor Collegium Altena zingt in Sleeuwijks kerkje

SLEEUWIJK – Zaterdagavond 20.00 uur is het zover, dan voert het kamerkoor Collegium Altena 3 motetten van Bach uit in het Sleeuwijks kerkje. Een motet is een kort meerstemmig zangstuk met een religieuze tekst.

Het eerste motet “ Jesu, meine Freude” ( bwv 227)
Dit dubbelkorig vijfstemmig stuk  bestaat uit 11 delen  en duurt ongeveer 20  minuten. Het is gebaseerd op vijf teksten uit de brief van de apostel Paulus aan de Romeinen,  de verzen 1 en 4b en 2,9,10 en 11 uit hoofdstuk  8. De verzen daartussen zijn een uitwerking van die teksten vanuit het  perspectief van Bach.

Het tweede motet “ Lobet den Hernn” ( bwv 230)
Lobet den Hernn wijkt nogal af van andere motetten, het bestaat slechts uit 1 deel en duurt 6 minuten. Het heeft een afzonderlijke begeleidings partij die niet samenvalt met de vocale baspartij en is “ slechts” vierstemmig, heeft geen koraalmelodie en behandeld de tekst uit psalm 117.

Het derde motet “ Sei lob und preis” (Bwv 231)
De originele tekst van dit motet was “ Nun Lob mein Seel,den Herren” en is een herdichting van psalm 103. De uitvoering vindt plaats in een ouderwetse polyfone stijl waarbij meerdere  melodie door elkaar worden gezongen. Het is een lofprijzing aan de goddelijke drie-eenheid van Vater,Sohn und Heiligem Geist.

Nico Blom zal naast de begeleiding van het koorwerk op het orgel, de Sonate in F ( deel 1-allegro) van Pergolesi ten gehore brengen. Eric Pijper bespeelt de Fagot dat samen met het continuo de begeleiding  compleet maakt.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Maarten van der Bijl.
Maarten studeerde orgel,kerkmuziek en koordirektie aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam. Een van zijn vroegere orgeldocenten was Nico Blom. Als cantor-organist is hij momenteel verbonden aan de Utrechtse Geertekerk, als dirigent aan de kamerkoren Bachanten uit Maarssen en Lamusa uit Utrecht. Maarten arrangeert en componeert zijn eigen muziek.

Al met al een samenstelling van muzikale elementen en mensen die zorg dragen voor een indrukwekkende avond in het rustieke kleine Sleeuwijkse kerkje.

Slecht 100 plaatsen zijn er beschikbaar, het is daarom aan te raden om te reserveren op de site van Collegium Altena onder het kopje contacten/reserveren.

Foto: Wijnand v.d. Hoeven

 

 

 

 

 

Share
error: Content is protected !!