KICK-OFF VAN DE GROOTSTE SCHRIJFACTIE VAN HET LAND OP LOEVESTEIN


Op woensdag 17 november vindt op Slot Loevestein de feestelijke start van Write for Rights op School plaats. Samen met 60 scholieren geven spoken word artist Luan Buleshkaj, directeur van Amnesty International Dagmar Oudshoorn en Mousa al-Sadah, zoon van Saudische mensenrechtenverdediger Nassima al-Sadah, het startsein voor Amnesty’s scholenactie.

Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Een van deze acties is Write for Rights, waarbij mensen overal ter wereld miljoenen brieven en kaarten schrijven voor mensen die slachtoffer zijn van onrecht. Op scholen wordt deze schrijfactie ook omarmd, vele klassen schrijven massaal mee om zich in te zetten voor mensenrechten.

Brieven schrijven op Loevestein
Naast de kick-off hebben Amnesty International en Loevestein ook een speciaal museumprogramma ontwikkeld voor scholen. De jongeren komen niet alleen schrijven, ze worden ook gemotiveerd om na te denken over vragen als: Wanneer mag je iemand gevangen zetten? Waar stopt jouw vrijheid en begint de vrijheid van een ander? Tijdens een interactieve rondleiding komen de leerlingen meer te weten over Hugo de Groot en volgt er uitleg over vrijheid van meningsuiting en mensenrechten in een gastles of digitale les van Amnesty International.

Waarom op Loevestein?
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Velen kennen zijn ontsnapping, minder bekend is zijn gedachtegoed. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht hebben de wereld veranderd, maar werden in die tijd als gevaarlijk en verboden beschouwd en daarom werd hij gevangen gezet. Hugo de Groot was daarin niet anders dan veel andersdenkenden die wereldwijd gevangen worden gezet vanwege hun gedachten en ideeën.

Dissidenten zijn van alle tijden en dat hun werk ertoe doet laat het verhaal van Hugo de Groot duidelijk zien. Vorig jaar hebben maar liefst 50.784 leerlingen en studenten meegedaan aan de schrijfactie, en ook dit jaar worden vele duizenden schrijvers verwacht. Zo wordt het lot van mensenrechtenverdedigers van nu verbonden met dat van Hugo de Groot en de geschiedenis van Nederland.

Dankzij gemeente Zaltbommel kunnen vmbo-scholen gratis deelnemen aan de schrijfactie op Loevestein. De actieperiode loopt tot en met 24 december 2021. Wil je een Write for Rights bezoek aan Loevestein boeken met je school, of wil je meer informatie? Je kan contact opnemen via reserveringen@slotloevestein.nl.

  • Foto credits: Tom Baas
Share
error: Content is protected !!