Lezing 100 jaar zelf lossen

Lezing-100-jaar-zelflossen
Foto: Historische Vereniging Werkendam en De Werken

WERKENDAM – Dit jaar is het 100 jaar geleden dat zandschipper Arie Kreuk de zelf-losinstallatie uitvond. Een systeem, dat door middel van mast, giek en een kiepende losbak leidde tot een flinke productiviteitsverbetering. De zelf-losinstallatie is van grote betekenis geweest voor de binnenvaart bij het transport van zand en grind.

In deze lezing komen de zand- en grindwinning, transport en lossen aan bod, inclusief de werking en ontwikkeling van de zelf-losinstallatie. Daarnaast vertelt de spreker over de restauratie van de zandaak ‘Door Gunst Verkregen’, gebouwd in 1910 en uitgerust met zelflos- en zij-schroefinstallatie.

De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. op donderdag 10 maart in Partycentrum De Ontmoeting, Hoogstraat 32 in Werkendam.

Niet-leden van de vereniging betalen € 4,-. De lezing begint om 20.30 uur en wordt gegeven door Ko Blok, bestuursvoorzitter van de Museumwerf Vreeswijk en eigenaar van de zandaak ‘Door Gunst Verkregen’. Van harte welkom!

Share
error: Content is protected !!