Marine werft op innovatieve wijze nieuwe medewerkers voor onderzeeboten


De Koninklijke Marine is op zoek naar nieuwe medewerkers. CPB meldde vorige maand een stijging in werkloosheid te verwachten van 4,4 % dit jaar, naar 6,5 % volgend jaar. Die stijging is extra groot onder jongeren. Waar veel branches en bedrijven het door de Corona crisis moeilijk hebben, is de marine juist hard op zoek naar nieuw personeel. Vooral voor de onderzeeboten en daarom organiseert het maritieme krijgsmachtdeel op 1 oktober ‘Onderzeedienst Live’. Een spectaculaire online live registratie. Een innovatieve vorm van eventbeleving passend in de huidige tijd, omdat publiek slechts beperkt toegestaan is. 

Een unieke kijk in de uitdagingen en werkzaamheden van de Onderzeedienst
Waar de onderzeeboten normaal gesproken volledig onzichtbaar hun werk doen, treedt de Onderzeedienst op 1 oktober juist naar buiten. Voor studenten en pas afgestudeerden de kans om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden en uitdagingen van deze onderwaterwereld. Bastiaan Knip, namens Defensie mede verantwoordelijk voor het creatief concept vult aan: “Je krijgt deze mensen in functie te zien, maar vooral ook de personen achter hun functie en uniform. Zij hebben stuk voor stuk zoveel mooie, persoonlijke verhalen te vertellen.” De marine neemt de (online) kijker letterlijk mee in de onderzeeboot. Een speciale afvaardiging van scholen figureert daarnaast in een live demo en zorgt ervoor dat de kijker antwoord krijgt op prangende vragen. Nog niet eerder gaf de Onderzeedienst zoveel openheid. “Dit wordt dus géén saai online webinar, maar echt een groots, meeslepend en uniek evenement,” vertelt Knip. “Tijdens open dagen bieden we af en toe de kans om binnen te kijken op een onderzeeboot, maar door het beperkt aantal mensen dat tegelijk in een onderzeeboot kan, sta je vaak rijen dik en heb je maar kort de tijd. Nu maken we het voor iedereen zichtbaar!”
 
Carrière binnen de Onderzeedienst
Afgestudeerden met een technische opleiding kunnen vrijwel direct beginnen aan hun carrière binnen de Onderzeedienst. “Naast een interne opleiding, betekent werken bij de Onderzeedienst direct ervaring opdoen”, zegt Olaf Binnenhei van de Koninklijke Marine: “Afhankelijk van je opleiding stroom je in als matroos, onderofficier of officier.”
 
Over de Onderzeedienst
‘Zien zonder gezien te worden’ een passend motto voor de onderzeeboten van de Koninklijke Marine. In vredestijd en bij vredesoperaties voeren de onderzeeboten vooral verkenningen uit, waarbij het inwinnen van inlichtingen de belangrijkste taak is. Deze inlichtingen kunnen worden ingewonnen door het maken van foto- en filmopnamen. Maar ook het observeren van verdachte eenheden en door het afluisteren van communicatiekanalen. Ook kunnen onderzeeboten als oefendoel voor fregatten en helikopters worden ingezet. 
Bron: Ministerie van Defensie
Stockfoto
Share
error: Content is protected !!