Markante Veense historicus Jan Vos overleden


We werden onaangenaam verrast toen we hoorden dat Jan Vos uit Veen was omgekomen bij een verkeersongeval in Zaltbommel. Eerst kwam er een persbericht binnen over het ongeval, maar we wisten toen nog niet wie er bij het ongeval betrokken waren. Maar korte tijd later werd bekend dat het om Jan Vos uit Veen ging. Een persoon waar we de laatste tijd nogal eens contact mee hadden vanwege het Oorlogsmuseum in Veen, waar we al verschillende video’s hadden opgenomen.

Door Joop Lankhaar

We waren nauw berokken bij het Oorlogsmuseum in Veen, waar Jan Vos oprichter en voorzitter van was, een markant persoon die je wist te boeien met zijn verhalen over de oorlog. Dat Jan veel wist over de oorlog werd als snel duidelijk, toen we hem beter leerde kennen.

Jan was vooral op zoek naar verhalen uit de oorlog en bezocht heel wat ouderen in de regio om hun verhaal op te schrijven, zodat de oorlogservaringen niet verloren zouden gaan. Samen met een aantal andere geïnteresseerden werden plannen gemaakt om een Oorlogsmuseum op te richten en al snel werd dat werkelijkheid.

Ontvanger oorlogsmuseum Veen

Wat Jan vooral interesseerde, waren vondsten en verhalen die zich afspeelde rondom het Kapelse veer, waar al heel wat vondsten werden gedaan die in het museum zouden passen. Maar vooral de verhalen trokken zijn aandacht, want die mochten niet verloren gaan voor het nageslacht.

Inmiddels staan er al heel wat oorlog spulletje in het inmiddels groter wordende oorlogsmuseum. Maar Jan wilde vooral dat de ouderen die de oorlog nog hadden meegemaakt, hun verhaal laten vertellen. En dat gebeurde ook.

Omdat we verschillende bestuursleden kenden, werd ons gevraagd om de gesprekken op video vast te leggen, wat we uiteraard graag deden. Jan ging vooraf naar de betrokken personen en schreef in grote lijnen het verhaal op, om later als leidraad te gebruiken voor het werkelijke interview. Zo hebben we al een aantal verhalen vast kunnen leggen, die in het museum konden worden getoond aan de bezoekers.

Alles begon inmiddels vorm te krijgen en de bedoeling was, om als alles klaar was, het museum te open voor  het publiek en werd er een aanvraag bij de gemeente Altena, om alles officieel te maken.

Helaas gooide Corona roet in het eten, want samenkomsten zoals in een museum, werd door de regering afgeraden en Jan zou Jan niet zijn om toch door te gaan en ging weer op pad om ouderen hun verhaal te laten vertellen, die dan later getoond zouden gaan worden als alle coronamaatregelen achter de rug zouden zijn.

Helaas kan Jan dat niet meer meemaken want een verschrikkelijk ongeval heeft een einde gemaakt aan zijn leven. Hoe het verder zal gaan met het Oorlogsmuseum is op dit moment nog niet bekend.

Wij condoleren de familie met het verlies van Jan. Een markant figuur uit Veen is heen gegaan.

Foto: Joop Lankhaar
Hieronder een video waar Jan aan het woord was in het Oorlogsmuseum Veen (Rechts)

Share
error: Content is protected !!