Noorderlicht in Lapland

LEVI/GENDEREN – In de week van 15 t/m 22 februari waren wij in het stadje Levi Lapland, waar het wat kouder was dan in Nederland. Bij aankomst was het -21 onder nul maar de rest van de week was het rond de -8 graden.

Door: Joop Lankhaar

Een prachtig sprookjesland waar dit jaar 70cm meer sneeuw was gevallen dan vorig jaar. De bomen hadden het flink te verduren en sommige van hen tikten de grond aan met hun kruin onder het gewicht van de sneeuw.

Lapland is het land van de duizenden meren, waarop meer dan een meter ijs lag. Er werden dan ook heel wat sporten gedaan in de omgeving zoals: ijskarten en ijsvissen. Na een paar tochten te hebben gedaan met Huskytochten en Rendiersleeën was er ook tijd voor een flinke tocht met sneeuwscooter, wat uitermate mooi is. Maar genieten van de omgeving is al een beleving op zich.

Tja, en dan het Noorderlicht, hoe zou dat zijn? Regelmatig raadpleegden wij onze app waar en wanneer zouden we dat kunnen bewonderen. Helaas waren de eerste dagen bewolkt en dan zie je natuurlijk niets. Uiteindelijk bleek dat donderdagnacht om 01.30 uur de kans redelijk groot was dat we het Noorderlicht zouden kunnen zien. Dus de wekker gesteld en extra warme kleding op gezocht om een uur in de snerpende kou door te brengen.

Op een gegeven moment zagen we iets aan de hemel. Het begon langzaam op te lichten en daarna verdween het weer. Dat ging een half uur zo door, waarna het weer helemaal verdween. We wisten dat je met je camera lang moest belichten om het Noorderlicht te vangen, want met een snelle sluitertijd vang je niet zo veel.

Uiteindelijk hadden we de juiste sluitertijd gevonden en het bleek dat je toch wel 15 seconden moest belichten om een fatsoenlijk plaatje te schieten, wat uiteindelijk een paar mooie plaatjes opleverde.

Lapland is een prachtig land waar van alles is te beleven. Maar het is wel een duur land in verhouding tot Nederland. Een glas bier kost al gauw zo’n 7 euro en frisdrank 4 euro. De supermarkt is zo’n 20% duurder dan in Nederland.

Maar we zijn blij dat we het een keer hebben meegemaakt, want het is echt een sprookjesland.

Share
error: Content is protected !!