Rondleiding eendenkooi in de Regulieren

Buurmalsen – Terug in de tijd… Op zondag 17 maart bestaat de unieke gelegenheid om de eendenkooi in de Regulieren te bezoeken onder leiding van de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Hij neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan.

Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de trekvogels die de kooi en omliggende natte weilanden in deze tijd bezoeken. Eenden, ganzen, grutto’s, kieviten en tureluurs zijn vaste bezoekers van het gebied. Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts tweemaal te bezoeken in de periode maart t/m juni.

In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Deze werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen.

Start: 14.00 uur op het parkeerterrein bij de werkschuur van Geldersch Landschap & Kasteelen, Rijksstraatweg 63 a, 4197 RL Buurmalsen. Duur: ca. 2 uur. Deelname: 7,50 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 3,75 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 2,50 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 1,25 euro p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Jan Taat, tel. 06-83086024 of Bert Vos, tel. 06-19717255.

Foto: foto Koos Dansen

Share
error: Content is protected !!