Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu

Afdelingsavond maandag 11 januari 2016

Op maandag 11 januari start Vrouwen van Nu, afdeling Meeuwen, haar afdelingsavonden met een bezoek van de heer Jan van Eijck met zijn oude dokterstas.

UIT DE DOKTERSTAS
Met een echte oude dokterstas vol spullen laat Jan van Eijck u een avondje huiveren en sidderen. De spullen komen uit het doktersmuseum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek, waar hij al 29 jaar conservator is. Hij gaat het met u hebben over aderlaten met vlijmen en lancetten, over de groothandel in bloedzuigers, en over klisteerspuiten en braakmiddelen zoals het mansoor. Over onze overgrootouders die nog dood gingen aan een longontsteking of een maagbloeding…

Na de pauze zal hij het ook hebben over dokters die vooruit wilden, die met een microscoop werkten, een houteren stethoscoop gingen gebruiken en instrumenten zoals de oogspiegel en de brillendoos, en antiseptisch gingen werken met carbolwatten. En dan nog konden ze niet veel tot aan de Tweede Wereldoorlog aan toe zelfs… Pas met de bevrijders kwam immers in 1944 de penicilline..

Maar toch zult u ook weer opgelucht naar huis kunnen gaan, als u gehoord hebt hoe de dokter en de zuster de hygiëne ter hand namen. Maar het meest gerustgesteld zult u worden door de wijsheid van de dorpsdokter: 90% van de ziektes gaat vanzelf over binnen 14 dagen…!

Spreker is Jan van Eijck (1950) geboren in Alphen en Riet, de bakermat van Brabants Heem. Ooit was hij opgeleid tot huisarts, maar hij werkt intussen al 35 jaar in de GGD- wereld. Zeker zo belangrijk is dat hij daarnaast al 29 jaar conservator is van Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.

Film : de dinsdagochtend film op 26 januari en de boulevard film op 27 jan. is dezelfde en wel : Youth. Twee oude vrienden die in een luxe resort in de Alpen verblijven, kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist / dirigent en regisseur.

Share
error: Content is protected !!