Werkbezoek van minister Van Engelshoven (OCW) aan Loevestein


Op 12 augustus bezocht minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het slot en de vesting Loevestein. Het bezoek stond in het teken van het Hugo de Grootjaar. Het is namelijk 400 jaar geleden dat deze rechtsgeleerde op spectaculaire wijze uit Loevestein ontsnapte.

Dit wordt in het museum gememoreerd met een tentoonstelling over zijn nog altijd actuele gedachtengoed aangaande vrede, vrijheid en het internationale recht. Daarnaast stonden directeur Ed Dumrese en de minister stil bij het heugelijke feit dat Loevestein als onderdeel van de Hollandse Waterlinie sinds een paar weken de Unesco Werelderfgoed status heeft. Loevestein is zeer vereerd de eerste locatie van de Hollandse Waterlinie te zijn die door minister Van Engelshoven is bezocht.

Hugo de Groot
Loevestein is een nieuwe weg ingeslagen: vanuit een niet adellijke, maar militaire geschiedenis van dit bijna zeven eeuwen oude slot en de vesting worden nu vrede, vrijheid en recht centraal gesteld. Hugo de Groot (1583-1645) heeft met zijn boeken de loop van de geschiedenis veranderd. Wat deze geniale rechtsgeleerde heeft nagelaten is ook vandaag de dag nog van fundamenteel belang voor tolerantie, verdraagzaamheid, vrede, vrijheid en het hedendaagse recht op nationaal en internationaal niveau. In de speciale jubileumexpositie wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de ontsnapping in de boekenkist. Deze is in de afgelopen 400 jaar op vele manieren verbeeld in film, boeken, fotografie en beeldende kunst. Een ander onmisbaar onderdeel van de tentoonstelling is de cel waar Hugo de Groot in 1619 werd opgesloten. Minister Van Engelshoven: ‘Mooi om te zien dat het gedachtengoed van Hugo de Groot in dit museum centraal staat en ons na 400 jaar, na zijn ontsnapping, nog iets leert over het hedendaagse recht. Bijzonder om te zien dat de tentoonstelling aangepast is en vanuit een andere blik naar Slot Loevestein en haar geschiedenis kijkt.’

Werelderfgoed
Natuurlijk was ook de toekenning van de status Unesco Werelderfgoed een belangrijk onderwerp tijdens het bezoek van de minister. De toekenning van de status is een prachtig cadeau voor Loevestein. Deze ‘Michelinster’ voor cultreel erfgoed geeft een impuls aan het toerisme en aan het behoud en ontwikkeling van de monumentale gebouwen en de vesting.

Meer informatie over Hugo de Groot vindt u op www.hugodegroot.nl.

  • Fotograaf Paul van Baardwijk  
Share
error: Content is protected !!